Verlengde School Het Mozaik

In de zomer van 2020 werd Pauline Maas (4PIP) benaderd om voor Het Mozaïek in Arnhem in het najaar  van 2020 op locatie Zwanebloemlaan en in de eerste helft van 2021 op locatie Eimerssingel in het kader van “verlengde schooldag” een lessenreeks “ICT” voor kinderen van groep 6 te verzorgen. Het schoolteam kiest welke kinderen voor dit aanbod in aanmerking komen. Iedere lessenreeks bestaat uit 12 lessen die, zoals de naam van het aanbod waarschijnlijk ook al doet vermoeden, na de reguliere schooltijd gegeven worden. 

Hoewel dit een heel mooie opdracht is, kon Pauline in verband met andere afspraken niet garanderen dat het haar zou lukken om alle 12 lessen te verzorgen. Pauline zocht daarom contact met Sandra Legters (Het Fluoriet) om te overleggen of zij ook een deel van de lessen zou willen verzorgen. Samen maakten we een programma

De eerste serie lessen was van september tot begin december. De tweede serie zou aanvankelijk in januari beginnen, maar startte vanwege de lockdown enkele weken later en liep tot en met begin juni. 

De kinderen gingen gedurende de lessenserie onder andere aan de slag met computational thinking zowel unplugged met bijvoorbeeld tastbare materialen als plugged in online programmeeromgevingen, maar ook met bijvoorbeeld “creatieve” ICT-toepassingen. Wat de kinderen ook voorgeschoteld kregen: aan het eind van iedere les vulden ze een soort enquête in. Deze enquête maakte dat wij een idee kregen hoe de kinderen de lessen hadden ervaren, maar zorgden er ook voor dat de kinderen input hadden voor de laatste les waarbij zij in een online omgeving een presentatie moesten maken van de lessen die zij hadden gevolgd. We merkten dat de de kinderen overwegend enthousiast en positief waren tijdens de lessen, maar ook in hun reacties na afloop van de lessen.

Nog belangrijker is dat zowel leerkrachten als leerlingen zelf aangaven dat de kinderen dingen geleerd hadden. We weten dat een aantal kinderen met een deel van hetgeen we aanreikten thuis ook verder aan de slag ging en dat ervaren we als een groot compliment.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *