STEM Kopenhagen

Begin juli was ik in Kopenhagen om daar te helpen met workshops met de microbit. Op het hoofdkantoor van Microsoft in Kopenhagen een hele week zo’n 100 docenten uit heel Europa bij elkaar om workshop te volgen. Ik gaf daar samen met Peter Heldens en Micheal Braun twee microbit workshops. Een aantal deelnemers waren zo enthousiast dat ze in de middag workshop ook wilden aanschuiven. Dus moesten wij weer nieuwe projecten verzinnen om met ze te maken. We hebben bloemen gemaakt, muziek en ook hebben we met de neopixel gewerkt. De docenten waren super enthousiast. Het was ook wel bijzonder te zien dat sommige docenten veel meer hou vast wilden hebben en andere heel erg hun eigen gang gingen. We hebben ook mijn microbit kaarten uitgeprobeerd.

Op donderdag waren er geen workshops meer maar hadden we lezingen en opdrachten die we in groepen moesten maken. De workshops werden gegeven door een team van Stem Microsoft. Op deze site staan en stuk of 6 kant en klare lessen. Ze benadrukken dat je met weinig geld al heel veel dingen kan maken. Karon Weber benadruk dat je grote vragen moet stellen aan kinderen (Are there Aliens? Are we real?) . Ze deed met ons een oefening terwijl ze een lepel liet zien. This is not a spoon, but ….. (an transformer to go to the sun, it gives me things, it helpes me to put on my shoes). Om met kinderen aan de slag te gaan met design thinking moet je goede voorbeelden geven en uit gaan van Design, Make and Play. En vergeet niet altijd deze vragen te stellen: Why, How, Who, What, When and Where.  In de middag was er een lezing van Lisa Anna Floyd. Zij vertelde over kinderen en programmeren. Ze gaf een mooi voorbeeld dat kinderen eerst moeten raden wat de code doet, voordat ze het gaan programmeren. Deze tip kwam ook in Birgmingham bij de CAS meeting.

Op vrijdag begon de meeting met een verhaal van Jason Ewart hij is een docent op Rose Hill school in Redmond. Hij doet veel met mindstorms en het bouwen van robots. Hij liet zien dat door het maken van een robot hand, leerlingen op het idee kwamen om een draak te bouwen en deze te bedienen met een hand. Wij hadden veel plezier en maakten en robot vinger gekoppeld aan de microbit. Na nog een mooie rit met de taxi door Kopenhagen was ik weer thuis van een bijzondere aantal dagen.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *