Scratch conferentie Bordeaux

Eind juli was ik in Bordeaux. Daar was de Scratch Conferentie. Twee jaar geleden was deze conferentie in Amsterdam en toen was ik er ook al bij. De eerste dag van de conferentie heb ik jammer genoeg gemist.

Op deze conferentie waren zo’n 300 personen uit heel de wereld. Scratch is op dit moment wel de tool waarmee kinderen leren programmeren. Het is een blok omgeving waarmee heel veel kinderen mee uit de voeten kunnen. De scratch site kent al meer dan 23 projecten die door kinderen gedeeld worden op de site. De keynote op donderdag morgen was van Mitchel Resnick. Hij werkt voor MIT en heeft ook met Seymort Papert samengewerkt. Hij benoemde de 4 P’s waarmee scratch ten grondslag ligt (projects, passie, peers, play). En hij benoemde nog een P van Purpose gericht op sociale rechtvaardigheden. Iedereen moet het kunnen doen. Na deze mooie keynote stal Sam Aaaron de show met zijn live demo van Sonic Pi, waarmee je muziek kunt programmeren. Ik had hem al eens eerder zien spreken en nu kon ik zijn tempo bij houden en kon ik ook zelf echt iets maken.

Na deze keynote’s waren er verschillende workshop. Ik heb een workshop gevolgd om met turtlestitch een patroon te maken en dit kun je koppelen aan een borduur machine. Turtlestitch lijkt op scratch met een aantal extra opties (hoe groot moeten de steken zijn etc). Je kunt in een soort preview zien hoe het er uit ziet. En dan is de volgende stap je programma op een usb stick zetten en in deze naaimachine (Brother inno is 750E) stoppen en aanzetten. Ze hadden wat stof bij zich en ik kon dus mijn patroon mooi uitprinten. In de middag waren de poster sessies en kon je zien waar mensen mee bezig zijn me scratch. Veel robotjes gekoppeld aan scratch en andere leuke gadgets.

Op vrijdag ochtend waren de afrikaanse landen aan het woord om te vertellen met welke projecten zij bezig zijn. Leuk om te zien. Ook kwam een super jong meisje vertellen over haar projecten. En ik had in de ochtend nog een sessie met de nieuwe scratch. Deze kun je al testen op en github. Hij ziet er redelijk het zelfde uit alleen hij werkt niet meer in flash. Na nog een mooi afsluiting en was in de avond nog een feest op een boot. Toen was het congres afgelopen had ik weer super veel geleerd en opgestoken. Volgende keer weer.

Jan Lepeltak o.a. van de Komensky Post heeft een mooi stuk geschreven over de Scratch Conferentie.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *