Programmeren Flores

Op de Flores scholen in Arnhem doe ik samen met Sandra Legters een traject om in groep 6 meer digitale vaardigheden aan te leren. We doen dit met laagdrempelige lessen rond programmeren. Vorige jaar al 2 trajecten gedaan en ik heb de afgelopen weken op donderdag middagen een aantal leuke lessen gegeven.

  • Een les Games maken met de GameStudio van het Klokhuis. Dit is een online site waar je op eenvoudige manier ene game kunt maken. Hij werkt op een tablet. Leuk om te zien welke creative dingen de kinderen in hun game stoppen. Een belangrijk onderdeel van deze les is dat ze elkaars game na afloop spelen en ook een tip en top geven. Bij de lesbrief op codekinderen.nl zit al het materiaal om deze les te kunnen geven.
  • Een les om een flipboekje te maken, dit is om ze te laten nadenken hoe je in stap voor stap een verhaal kunt vertellen. Ik neem al deze kleine verhaaltje op met mijn telefoon en dit is ter voorbereiding op de les stopmotion maken. Hier kun je hun resultaten zien.
  • Een les om een stopmotion te maken met lego en klei. Ik neem daarvoor mijn kleine iPad´s mee en de leerlingen maken eerst een story board en als ze mij het verhaal kunnen vertellen krijgen ze de iPad. Het leuke is dat je zo een stopmotion kunt maken binnen 10 minuten en als ze het eenmaal door hebben en ze het resultaat zien, dan merk je dat ze soms een nieuwe stop motion maken met daarin bijvoorbeeld geen vingers in beeld, of waar ze de iPad stil laten staan. Hier kun je hun resultaten terugkijken.
  • En mijn laatste les is altijd de micro:bit les. Hierbij doen ze een aantal eenvoudig opdrachten maken op de micro:bit met de startkaarten. Ze maken muziek, een animatie, eventueel een lampje aan en uit laten gaan met krokodillenbek kabels.

De leerlingen schrijven steeds aan het eind van de les een klein verhaaltje op wat ze geleerd hebben van de les op een padlet. Deze padlet delen we na afloop met de school. Het is grappig te zien dat de leerlingen heel snel hebben gevonden hoe je ook een foto op de padlet kunt zetten en daabij kunnen ze het resultaat laten zien.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *