72 dagen op de Antillen

AntillenDe afgelopen 2,5 maanden heb ik mogen lesgeven op de Antillen namens het Medialab. Ik begon eerst met twee weken op Sint Maarten hierna 1 maand op Curaçao en toen nog 2 weken op Bonaire en als toetje nog 2 weken vakantie met de familie weer op Curaçao.

Ik heb les gegeven in de Bibliotheken en bij het jeugdcentrum Bonaire. Maar ook op scholen heb ik studiemiddagen gegeven en natuurlijk ook nog een aantal lezingen.  Ik heb afwisselend programmeren en mediawijsheid lessen gegeven.

Een van de dingen die aan het begin al duidelijk waren. Kinderen hier in Nederland of op de Antillen zijn lekker kinderen. Ze zijn ondeugend, willen leren (en soms ook niet) Willen uitgedaagd worden. En zijn net als nederlandse kinderen het liefst met hun smartphone bezig. Ze vonden Kahoot geweldig en ik heb kinderen, jongeren, docenten en ouders hopelijk tips kunnen geven waar ze voorlopig mee vooruit kunnen. En ik heb ook veel over mezelf geleerd. Ruim 2 maanden opeens alleen op stap zet je lekker aan het denken.

Hieronder een opsomming van dingen die me zijn opgevallen.

 • Mijn Nederlands niet altijd goed aansloot bij het Papiaments van de kinderen.
 • Een afspraak met iemand hebben, niet altijd zorgt dat die persoon er ook is.
 • Bonaire prachtige onderwater natuur heeft.
 • Als je niet zelf op pad gaat, je nergens komt.
 • Dat ik een echte fan van Netflix ben geworden (vroeg donker en alleen in een studio).
 • Ik in 4 verschillende huur auto’s heb gereden.
 • Ik in 6 verschillende studio’s heb gezeten.
 • Ik ruim 3300 km met de auto heb gereden.
 • Ik heb ruim 15.000 km gevlogen.
 • Ik nu 10 extra’s stempels in mijn paspoort heb.
 • Als je je portemonnee kwijt ben, deze ook onder de passagiers stoel kan liggen.
 • Ze in Anguilla links rijden.
 • Dat ik met dollars, euro’s, Antilliaanse guldens en ponden heb moeten betalen.
 • Ik wel 3 maal gewoon een Albert Heijn tegen ben gekomen.
 • Ik in Curaçao voor 8 uur weer “thuis” moest zijn, anders moest ik over het hek klimmen.
 • Ik wel 47 workshops voor kinderen/jongeren heb gegeven.
 • En ook 3 lezingen over Mediawijsheid.
 • En zelfs nog 7 docenten trainingen over programmeren en tools heb gegeven.
 • Ik 2 maal in de lokale krant heb gestaan.
 • Ik 2 maal heb gedoken.
 • 5 keer een tripje met een boot heb gehad.
 • Ik in een fokker 100 heb gezeten.
 • Ik op Bonaire een huis met zwembad had en op Curaçao kakkerlakken.
 • Dat bibliotheek medewerkers op Sint Maarten steeds bij mijn workshops zaten en ze dus nu de workshops zelf ook geven.
 • Ik in de bibliotheek in Curaçao wel heel veel herrie maakten.
 • We in Curaçao een aantal maal geen internet hadden tijdens mijn lessen.
 • Op Sint Maarten tijdens mijn workshop de stroom uitviel.
 • Ik in het vlinderpark op Sint Maarten een mot op mijn hoofd gezet kreeg.
 • We op de top van de Christoffelberg zijn geweest.
 • Als je alleen reist mensen snel een gesprekje met je beginnen.
 • Ik zeer kleurrijke figuren ben tegen gekomen.
 • Dat ze in het jongeren centrum op Bonaire met 30C gewoon zuurkool met worst serveren.
 • Ze op Sint Maarten ook aan de slag gaan met de maker movement.
 • Ik steeds weer onder de indruk was van de  Iguana ’s.
 • Ik op Bonaire schildpadden heb gezien en bijna kon aanraken.
 • Op weg naar klein Curacao er dolfijnen naast de boot kwamen zwemmen.
 • Kinderen hier ook veel op hun smartphone (facebook, whatsapp) zitten.
 • Zo’n 80% een tablet thuis heeft.
 • En ze ook liever games spelen dan games maken.
 • De kinderen en ouders nog niet zo mediawijs zijn als in Nederland.
 • Je veel bekijks heb, als je allemaal witte kleding aan hebt na een familie fotoshoot.

Een aardige opsomming. Ik heb een geweldige tijd gehad met up’s en down’s. En dat hoort er ook bij. Ik zou het zo weer doen maar ik denk niet zo lang. Maar ik heb het gevoel dat ik nog wel eens terug kom op de Antillen.

Ik heb iedere avond dat ik op de Antillen was een kleine photo collage gemaakt. Deze 72 photo’s staan hier. Het geeft een leuk beeld van mijn avontuur.

Share this: