Ik ben in de zomervakantie druk bezig geweest om een YURLS boekje te maken voor het Hackers de Baas traject in Utrecht voor KSU (Katholieke Scholenstichting Utrecht). Als het goed is gaan we bij deze Scholen ook tweede onderzoek doen phishing en basisschool kinderen. We hebben vorige jaar al 3 lessen ontwikkeld en ook een kwartetspel voor het traject in Veenendaal. We hebben er nu een YURS boekje bij gemaakt zodat de leerlingen hierin zelfstandig aan de slag kunnen gaan.
YURLS werk boekje
Een YURLS werkboekje kan eenvoudig gekopieerd worden en bestaat uit een stuk of 10 pagina’s. In zo’n werkboekje zitten kleurplaten, rebussen, kruiswoordpuzzels, weetjes, woordzoeker, zoek de verschillen, doolhof en ik heb ook een kraak de code en een binaire puzzel gemaakt. Ik had a eens een opzet gemaakt voor zo’n boekje maar het was toch nog wel heel veel werk. Ik heb eerst veel boekjes doorgespit om te kijken wat leuk is voor groep 7-8.
Wat zit er in het werkboekje
- Spiegel een karakter, zoek de verschillen en twee kleurplaten – Deze hebben we laten maken door hackshield, wij mochten ook hun “vormgeving” gebruiken net als bij he kwartetspel en de lesbrieven.
- Woordzoeker – Er zijn verschillende website’s waar je woordzoekers kunt maken. Ik heb gebruik gemaakt van de woordzoeker fabriek. Ik heb eerst in Word een lijstje gemaakt van woorden die ik graag in de woordzoeker wil hebben en hierna ingevoerd in deze website. Je kunt ook aangeven welk woord er uit moet komen. Tevens kun je aangeven hoe hij de woordzoeker moet maken (alleen vertikaal-horizontaal, ook diagonaal etc). Het is ook handig dat je een linkje krijgt waar de woordzoeker online staat, en hij geeft ook de oplossing in pastel tinten.
- Hackers Weetjes – Deze weetjes heb ik geschreven. We hebben intussen ook al veel informatie op de padlet staan met weetjes. Ook kunnen de leerlingen hier de antwoorden vinden van de quiz.
- Doolhof – Ik was een doolhof tegengekomen die bestond uit een zin. Je moet door het doolhof heen lopen en als je op de juiste manier loopt, dan komt er vanzelf een zin uit. Ik vond dit erg leuk en ik kwam op deze website terecht om hem zelf te maken. Je geeft de zin in die je wilt dat ze moeten maken, je kunt steeds op download klikken en hij maakt dan steeds een ander doolhof aan.
- Kraak de Code – Voor deze opdracht heb ik een aantal afbeeldingen van Hackshield met de website picture to patern bewerkt. Deze website zet een afbeelding om in een borduurpatroon (pixels). Je kunt kiezen in hoeveel vakje je patroon moet zijn. Ook kun je aangeven in hoeveel kleuren. Hierna was het een kwestie van dit overnemen in een excel en hierin aangeven hoeveel vakje in welke kleur er getekend moet worden.
- Rebus – Er zijn ook verschillende website’s om rebussen te maken. Ik heb gebruik gemaakt van de Rebus Club. Hier kun eenvoudig woorden invoeren en hij maakt er afbeeldingen van. Je kunt ook een aantal keer een refresh doen, zodat die afbeeldingen komen die jij vind passen bij het thema. Ook krijg je van ieder woord een unieke url, die ik dan weer heb bewaard.
- Quiz – Voor de quiz ben ik uitgegaan van een kahoot quiz die ik al had over dit onderwerp en ik heb dit een beetje aangevuld en veranderd. Tevens heb ik goed gekeken of de moeilijke woorden ook voorkomen bij de Hackers Weetjes.
- Binaire puzzel – Ik vond een bianaire puzzel wel bij dit thema passen. Ik heb op deze site gekeken en ik heb toen een eenvoudige genomen. Ik wilde natuurlijk ook een de oplossing hebben en deze site gaf deze ook eenvoudig weer op de site.
- Kruiswoord puzzel – Je kunt op verschillende website kruiswoord puzzels maken. Ik heb gebruik gemaakt van de kruiswoord puzzel fabriek. Je geeft je woorden en de zinnen op waarvan de kruiswoord puzzel gemaakt moet worden. Je geeft ook aan welk woord er uit moet komen. En hij gaat dan zoeken. Als je niet blij bent hoe het er uitziet, kun je altijd weer opnieuw een refresh geven en dan zoekt hij naar een nieuwe oplossing en nieuwe vorm van het kruiswoord raadsel. Ook geeft hij de antwoorden weer.
- QR-Code’s met oplossingen – Ik wilde niet op alle pagina’s oplossingen hebben staan, dus wilde ik op het achterblad iets maken met QR-code’s. Deze code’s moeten ze scannen en dan zien ze pas het antwoord. Ik heb deze keer de QR-Codes gemaakt met ME-QR omdat je hier een afbeelding als QR-code kan maken. Ik heb natuurlijk veel antwoorden als een afbeelding. Je kunt hier gratis een account maken en je QR-code’s maken. Later bleek dat je eenvoudig je gemaakte QR-codes kunt updaten met een nieuwe afbeelding. Ik had phising niet als phishing geschreven in de woordzoeker, rebus en kruiswoord puzzel dus ik moest die overnieuw maken.
Downloaden
Je kunt dit YURSL boekje hier downloaden.